[O1] Zapaliła się lampka EPC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gart
    Classic
    • 2009
    • 7
    • Octavia I (1U2)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

koleżanka ze 3-4 lata jeździła polo 1.4 TDI i spalanie w mieście miała na poziomie 6-7 l/100km. ogólenie silnik do d***. nie jeździ to i mało nie pali, a na światłach budą trzęsie.

żona (prawko od marca) ujeżdża fabie 1.9 TDI i....innego auta nie chce!!! silnik elastyczny (zrobiony na 142KM/310Nm), spalanie ok 6,5 l/100km (pod moją nogą spalanie litr mniej). jedyna wada w jej oczach to to, że kombi; a nie krótsze 5 drzwi.
  • jarek.j4
    Classic
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6

Dziasiaj w trakcie jazdy w mojej O1 (1.6 BFQ) zapaliła się lampka EPC. Dodam, że trakcie dalszej jazdy nie dostrzegłem żadnych niepokojących objawów dotyczących pracy silnika. Z instrukcji wyczytałem, że zapalenie tej lampki oznacza awarię w układzie sterowania silnikiem. W związku z tym mam pytanie czy jest to poważna sprawa i czy dojechanie do najbliższego serwisu ok. 50 km nie spowoduje jakiś uszkodzeń silnika. Czy ktoś z Was miał podobny przypadek i jaka może być najbardziej pradwdopodobna usterka.

Komentarz

• andru123
      Elegance
      • 2010
      • 783
      • Toyota
      • ATF 2.0 MPI 120 KM

w passacie EPC oznaczalo awarie czujnika stopu
      podłączenie do VAGa wyjasni sprawe

lampka jest koloru żółtego wiec można spokojnie dojechac

sprawdz moze ten stop czy masz
      jest O1 RS 1.8T XENON
      była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• ruwado
        RS
        • 2009
        • 14896
        • Octavia IV (NX3)

Czujnik stopu - sprawdź światła. Ja właśnie tak miałem. EPC = wymiana czujnika stopu. Uważaj na "tyły"
        pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...